Phương Tôn – Tình trạng hiếp dâm trong các trường đại học tại Mỹ

Vergewaltigte_Studentin_Matratze_Emma-SulkowiczTrong những ngày vừa qua hình ảnh một cô gái xinh xắn xách lè kè bên mình một tấm nệm màu xanh đi lên giảng đường hay đi luẩn quẩn trong khuông viên trường đại học danh tiếng Columbia của Mỹ trên các phương tiện truyền thông quốc tế báo chí, trang web, TV đã dấy lên sự chú ý và mối nghi ngờ về đạo đức của các nam sinh viên và ngay chính của ban giám đốc các đại học ưu tú lừng danh của Mỹ. Cô cho biết cô bị một nam sinh viên cùng lớp hiếp dâm trên tấm nệm này

Emma Sulkowicz, 21 tuổi nữ sinh viên năm cuối khoa nghệ thuật trường đại học Columbia, là một trong tám trường đại học thuộc Ivy League và cũng là một trong hai mươi đại học hàng đầu ưu tú nhất của Mỹ bị một nam sinh viên cùng lớp hãm hiếp vào ngày đầu tiên năm thứ hai đại học trong cư xá đại học (năm 2012). Ban đầu, như đa số phụ nữ khác, Emma Sulkowicz cũng xấu hổ không dám công khai việc mình bị hãm hiếp nhưng sau khi cô gặp được hai cô gái cùng trường cũng bị chính tên sinh viên ôn dịch này lạm dụng, cả ba liền đi đến ban giám đốc nhà trường trình bày vụ việc.

Ngược với sự chờ đợi, Emma Sulkowicz thất vọng khi ban giám đốc nhà trường cho rằng chẳng có bằng chứng cụ thể về vụ hiếp dâm, nhà trường quyết định đóng hồ sơ. Tháng năm vừa qua, Emma Sulkowicz cùng 23 nữ sinh viên cùng trường đệ đơn lên bộ giáo dục Mỹ phản đối thái độ của trường đại học Columbia đối với những vụ nữ sinh viên bị tấn công tình dục và bị hãm hiếp[1]. Các nạn nhân cho rằng, nhà trường cố tình dìm các vụ án, cứ lửng lơ xem những chuyện tố cáo là chuyện bịa đặt của các cô ngoài ra còn tạo áp lực để các cô khỏi “bươi” rộng ra. Không những vậy nhà trường còn đặt ra điều kiện, các cô không được đưa những chuyện tố cáo cho người thứ ba chẳng hạn như thố lộ cùng bạn bè hoặc gia đình “Những gì xảy ra trong khuôn viên nhà trường thì phải giữ yên trong khuôn viên trường”.

Bất mãn với thái độ của nhà trường cộng thêm tên hiếp dâm ngày ngày vẫn nhỡn nhơ đến trường, cách đây không lâu cô đã tố cáo vụ việc bị hãm hiếp cùng cảnh sát. Ngoài ra để tạo áp lực cùng nhà trường, Emma Sulkowicz đưa ra chiến dịch phản kháng “Carry that Weight” và đây cũng sẽ là đề tài cho luận án tốt nghiệp của cô. Qua chiến dịch phản kháng này, đầu tiên Emma Sulkowicz muốn vượt qua cơn ác mộng của chính mình: „Tôi bị hãm hiếp ngay trên giường của mình trong cư xá sinh viên. Tôi sẽ mang tấm nệm này đi cùng để cho mọi người thấy, việc này có thể xảy ra khắp mọi nơi.“

Để thực hiện chiến dịch “Carry that Weight” được dự trù kéo dài cho đến ngày „tên hiếp dâm phải biến mất khỏi nhà trường“, Emma Sulkowicz tự đưa ra nguyên tắc: Chỉ tự mang tấm nệm, không được kêu gọi người khác giúp đỡ ngoài trừ những người nào tự nguyện giúp. Hiện cô cũng đang nóng lòng để biết „liệu chiến dịch phản kháng này có mang lại thay đổi nào không?“

7690900,templateId=scaled,property=imageData,height=177,scale=proportional,v=1,width=312,CmPart=com.arte-tv.wwwTrong các đại học tại Mỹ những vụ hiếp dâm như trên thì không thể kể hết. Một thí dụ điển hình xảy ra trong quá khứ là vụ hội sinh viên Sigma Phi Epsilon thuộc University of Vermont tại Burlington phân phát bảng phỏng vấn cho 45 hội viên trong đó có câu hỏi „Ai là người bạn thích hãm hiếp nhất?“. Do bị áp lực của báo chí địa phương, nhà trường phải giao vụ việc cho cảnh sát điều tra. Riêng nhà trường chỉ đưa ra lời tuyên bố „Nội dung vô cùng xúc phạm và không thích hợp“.

Tại Dartmouth College với 6000 sinh viên vào năm 2011 đã xảy ra 25 vụ hiếp dâm[2]. Những vụ „Xì Căng Đan“ như sinh viên ma mới bị sinh viên ma cũ hành hạ trong „nghi lễ nhập môn truyền thống“, bị bắt uống cho đến „chết“, bị bắt ăn trứng gà ốp la đến khi ói mữa, thử thách „can đảm“ như phải bơi sông vào ban đêm lạnh lẽo, nữ sinh viên thường xuyên bị hãm hiếp sau những đêm cuồng loạn trong hơi rượu và ma túy được các hội nhóm sinh viên tổ chức ngay trong khuôn viên trường là chuyện không có gì mới. Theo thống kê của bộ tư pháp Mỹ cứ mỗi năm nữ sinh viên trong suốt thời gian theo học tại đại học Mỹ thì có một cô bị hãm hiếp. Trong đó chỉ có 5% đâm đơn truy tố tại cảnh sát[3].

Người bị hãm hiếp thường không dám đứng lên tố cáo vì một phần do mặc cảm cũng đã từng say sưa chung trong nhóm, một phần lo sợ sẽ bị bạn bè đồng môn tẩy chay không cho tham dự các sinh hoạt khác và nhất là nếu có tố cáo đến ban giám hiệu thì nhà trường cũng sẽ giao vụ việc cho các “Safety and Security” của nhà trường rồi cũng lại đâu vào đó.

Không thể phủ nhận các đại học nhất là các đại học ưu tú nỗi danh của Mỹ đã đào tạo vô số nhân tài về các ngành chuyên môn, những người lãnh đạo tài ba cho nước Mỹ và ngay cả cho thế giới nhưng đại học Mỹ và cũng nhất là các đại học „tốt“ lại là nơi thường dùng mọi mánh khóe để che dấu những sinh hoạt ngoài quy định của pháp luật của sinh viên nhà trường cũng như vượt qua đạo đức của con người với mục đích giữ danh giá cho trường trong đó có sự hổ trợ ngầm của phụ huynh vì tâm lý không ai muốn nghe những lời phê phán xấu cho trường đại học mà mình đã bỏ ra hàng trăm ngàn Dollar cho con cái theo học.

 Phương Tôn

 

[1] Students File Complaints on Sexual Assaults at Columbia University By RICHARD PÉREZ-PEÑA (The New York Times)

http://www.nytimes.com/2014/04/25/nyregion/accusations-over-assault-at-columbia.html?_r=1

[2] Im Bann der Studentenverbindungen – tác giả Tanja Dückers là nhà văn tại Berlin hiện đang giãng dạy về Đức ngữ tại Dartmouth College.

http://www.sueddeutsche.de/bildung/us-unis-im-bann-der-studentenverbindungen-1.1689570

[3] USA: Ein Missbrauch alle 45 Minuten – Bài phóng sự Đài truyền hình ARTE Reporte

http://www.arte.tv/de/usa-ein-missbrauch-alle-45-minuten/7689474,CmC=7689480.html

 

Phụ chú:

How often does rape happen?

 •  One in four college women report surviving rape or attempted rape at some point in their lifetime. These are anonymous reports on multi-campus surveys sampling thousands of college students nationwide (Fisher, Cullen & Turner, 2000; Tjaden & Thoennes, 2006). This rate has remained the same since studies in the 1980s (Koss, Gidycz, & Wisniewki, 1987).
 •  In the U.S. Military academies, 5% of women report surviving rape every year, as do 2.4% of the men (Snyder, Fisher, Scherer, & Daigle, 2012).
 •  5% of women on college campuses experience rape or attempted rape every year (Kilpatrick, Resnick, Riggierio, Conoscenti, & McCauley, 2007; American College Health Association, 2013).
 •  673,000 women currently attending U.S. colleges and universities have experienced rape at some point in their lifetime (Kilpatrick, Resnick, Riggiero, Conoscenti & McCauley, 2007).
 •  In one year 300,000 college women, over 5% of women enrolled in colleges and universities, experience rape. This does not include other forms of sexual assault (Kilpatrick, et al.)
 •  25% of women and 16% of men have been sexually abused as children (Dube, Withfield, & Felitti, 2005).
 •  For men who are abused as children, 62% of their offenders were men, 38% were women (Dube, Withfield, & Felitti, 2005).
 •  For women abused as children, 92% of perpetrators were men (Dube, Withfield, & Felitti, 2005).
 •  Of those women who enter the Navy, 46% are rape survivors prior to their service.
 •  Of those men who enter the Navy, 15% are perpetrators prior to their service.
 •  28% of women in the military experienced rape during their military service (Sadler, Booth, & Doebbeling, 2005).
 •  Of those women who men rape in the military, 96% of the perpetrators areU.S. military men (Sadler, Booth, & Doebbeling, 2005).
 •  Every year in the United States, 1,270,000 women experience rape (Black, Basile, Breiding, Smith, Walters, & Merrick, 2011).
 •  Approximately 1 in 5 Black (22.0%) and White non-Hispanic (19%) women, and 1 in 7 Hispanic women (15%) in the United States have experienced rape at some point in their lives. (Black, Basile, Breiding, Smith, Walters, & Merrick, 2011).
 •  More than one-quarter of women (27%) who identified as American Indian or as Alaska Native and 1 in 3 women (34%) who identified as multiracial non-Hispanic have experienced rape in their lifetime. (Black, Basile, Breiding, Smith, Walters, & Merrick, 2011).

Aspects of the situation that affect rape

 •  The presence of a bystander makes a completed rape 44% less likely (Clay-Warner, 2002).
 •  72-81% of cases in which a male rapes a female college student, the female is intoxicated (Lisak & Miller, 2002; Mohler-Kuo, et al., 2004).
 •  In a study by the U.S. Centers for Disease Control of 5,000 college students at over 100 colleges, 4% of men answered “yes” to the question “In your lifetime have you been forced to submit to sexual intercourse against your will?” (2)
 •  The highest sexual assault risk situation for college women is after they become voluntarily intoxicated (Kilpatrick, et al., 2007).
 •  60% of rapes on college campuses occur with a perpetrator who is an acquaintance of the survivor. 32% are romantic partners, 8% are unknown/strangers. (Zinzow & Thompson, 2011).

Who are the survivors?

 •  Women in sororities are 74% more likely to experience rape than other college women, and those who live in the sorority house are over three times as likely to experience rape ((Minow & Einolf, 2009; Mohler-Kuo, Dowdall, Koss, & Weschler, 2004).
 •  Frequent, heavy episodic drinking increases college women’s chances of experiencing rape by eight-fold (Mohler-Kuo et al., 2004).
 •  The more that a woman can recognize threatening cues in a situation that could turn into a sexual assault situation, the more likely she can resist or escape (Turchik, Probst, Chau, Nigoff, & Gidycz, 2007).

Who are the perpetrators?

 •  For female rape survivors, 98.1% of the time a man was the perpetrator (Black, Basile, Breiding, Smith, Walters, & Merrick, 2011).
 •  For male rape survivors, 93% of the time, a man was the perpetrator (Black, Basile, Breiding, Smith, Walters, & Merrick, 2011).
 •  Among male offenders who rape women, 64% were using alcohol and/or drugs prior to the attack (Brecklin & Ullman, 2002).
 •  Two different longitudinal studies have found that fraternity men are three times more likely to commit sexual assault than other college men (Foubert, Newberry, & Tatum, 2007; Loh, Gidycz, Lobo, & Luthra, 2005.)
 •  Rapists are almost always (98%) men (Sedgwick, 2006).
 •  College men who consume alcohol two or more times a week and had friends who support physical and emotional abuse of women are nine times more likely to commit sexual assault than men with none of these characteristics (DeKeseredy & Schwartz, 2014).
 •  9% of college men admit to acts meeting the legal definition of either rape or attempted rape (Abbey & McAuslan, 2004).
 •  Perpetrators are extremely adept at identifying “likely” victims and testing prospective victims’ boundaries. (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators plan and premeditate their attacks, using sophisticated strategies to groom their victims for attack, and to isolate them physically (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators use alcohol deliberately to render victims more vulnerable to attack, or completely unconscious (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators view women as sexual objects to be conquered, coerced and used for self-gratification (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators easily feel slighted by women, and carry grudges against them. This underlying hostility is easily evoked and leads them to see women as “teases” who either “secretly” want to be coerced into sex, or else “deserve” it (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators view sexual relations as “conquests,” and all women as potential “targets” of conquests (Lisak & Miller, 2002).
 •  Perpetrators tend to be part of sexually violent all-male subcultures that normalize sexual conquests through violent pornography explicit images of rape as being acceptable, non-criminal, and the sign of male virility (Lisak & Miller, 2002).

What happens after the rape?

 •  Approximately 11% of college women who experience rape report it to the police (Kilpatrick, et al., 2007).
 •  7% of college women who experience drug, alcohol, or incapacitated rape report it to the police. (Kilpatrick, et al., 2007).
 •  Of those cases reported to the police, less than 10% of rape cases result in criminal charges against a defendant (Alderden & Ullman, 2012).
 •  Survivors are significantly more likely than women in the general population to suffer from Post Traumatic Stress Disorder (McFarlane, Malecha, Watson, Gist, Batten, Hall, & Smith, 2005); in fact, rape survivors are the largest population in the nation with PTSD (Campbell & Wasco, 2005).
 •  Rape is the least reported of all violent crimes (Rand, 2009).
 •  The most common person a female survivor tells about what happened to her is a friend (Ahrens, Campbell, Ternier-Thames, Wasco, & Sefl, 2007).

Prevention

 •  High-risk men who see The Men’s Program commit 40% fewer sexual assaults than high risk men who are untreated (Foubert, 2011; Foubert, Newberry & Tatum, 2007).
 •  High risk men who see The Men’s Program and who do commit sexual violence, commit acts that are 8 times less severe than untreated men (Foubert, 2011; Foubert, Newberry & Tatum, 2007).
 •  College students who see The Men’s Program are more likely to intervene as a bystander to help prevent rape (Langhinrichsen-Rohling, Foubert, Brasfield, Hill, & Shelley-Tremblay, 2011).
 •  Men in the military who see The Men’s Program report lower likelihood of raping, lower likelihood of committing sexual assault, and higher levels of bystander intervention than untrated men (Foubert & Masin, 2012).

References

 •  Abbey, A. & McAuslan, P. (2004). A longitudinal examination of male college students’ perpetration of sexual assault. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 72, 5, 747-756.

 •  Ahrens, C. E., Campbell, R., Ternier-Thames, N. K., Wasco, S. M., & Sefl, T. (2007). Deciding whom to tell: Expectations and outcomes of rape survivors’ first disclosures. Psychology of Women Quarterly, 31, 38-49.

 •  Alderden, M.A. & Ullman, S.E. (2012). Creating a More Complete and Current Picture: Examining Police and Prosecutor Decision-Making When Processing Sexual Assault Cases. Violence Against Women, 18, 525-551.

 •  American College Health Association. American College Health Association – National College Health Assessment II: Reference Group Executive Summary Spring 2013. Hanover, MD: American College Health Association; 2013.

 •  Black, M.C., Basile, K.C., Breiding, M.J., Smith, S.G., Walters, M.L., Merrick, M.T., Chen, J., & Stevens, M.R. (2011). The National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (NISVS): 2010 Summary Report. Atlanta, GA: National Center for Injury Prevention and Control, Centers for Disease Control and Prevention.

 •  Brecklin, L., & Ullman, S. (2002). The roles of victim and offender alcohol use in sexual assaults: Results from the national violence against women survey. Journal of Studies on Alcohol, 63, 57-63.

 •  Campbell, R. & Wasco, S. M. (2005). Understanding rape and sexual assault: 20 years of progress and future directions. Journal of Interpersonal Violence, 20, (1), 127-131.

 •  Clay-Warner, J. (2002). Avoiding rape: The effects of protective actions and situational factors on rape outcome. Violence and Victims, 17 (6), 691 – 705.

 •  DeKeseredy W.S. & Schwartz M. (2014). Male Peer Support and Violence Against Women: The History and Verification of a Theory. Boston, MA: Northeastern Series on Gender, Crime, and Law.

 •  Dube, A., Whitfield, B., Felitti, D.G. (2005). Long-term consequences of childhood sexual abuse by gender of victim. American Journal of Preventive Medicine, 28(5).

 •  Fisher, B. S., Cullen, F. T., & Turner, M. G. (2000). The sexual victimization of college women. Washington, DC: National Institute of Justice, US Department of Justice.

 •  Foubert, J.D. (2011). The men’s and women’s programs: Ending rape through peer education. New York: Routledge.

 •  Foubert, J.D. & Masin, R.C. (2012). Effects of The Men’s Program on U.S. Army soldiers’ intentions to commit and willingness to intervene to prevent rape: A pretest posttest study. Violence and Victims, 27 (6), 911-921.

 •  Foubert, J.D., Newberry, J.T., & Tatum, J.L. (2007). Behavior differences seven months later: Effects of a rape prevention program on first-year men who join fraternities. The Journal of Student Affairs Research and Practice, 44, 728-749.

 •   Kilpatrick, D.G., Resnick, H.S., Ruggierio, K.J., Conoscenti, L.M., & McCauley, J. (2007). Drug- facilitated, incapacitated, and forcible rape: a national study (NCJ 219181) Medical University of South Carolina, National Crime Victims Research & Treatment Center; Charleston, SC.

 •   Langhinrichsen-Rohling, J., Foubert, J.D., Brasfield, H., Hill, B., & Shelley-Tremblay, S. (2011). The Men’s Program: Does it impact college men’s bystander efficacy and willingness to intervene? Violence Against Women, 17 (6), 743-759.

 •   Lisak, D. & Miller, P. (2002). Repeat rape and multiple offending among undetected rapists. Violence and Victims, 17 (1), 73-84.

 •   McFarlane, J., Malecha, A., Watson, K., Gist, J., Batten, E., Hall, I., & Smith, S. (2005). Intimate partner sexual assault against women: Frequency, health consequences and treatment outcomes. Obstetrics & Gynecology, 105, 99-108.

 •   Minow, J. C., & Einolf, C. J. (2009). Sorority participation and sexual assault risk. Violence Against Women, 15 (7), 835-851.

 •   Mohler-Kuo, M., Dowdall, G. W., Koss, M. P., & Wechsler, H. (2004). Correlates of rape while intoxicated in a national sample of college women. Journal of Studies on Alcohol, 65(1), 37-45.

 •   Rand, M. R. (2009). National Crime Victimization Survey: Criminal victimization, 2008. Washington, DC: Bureau of Justice Statistics, U.S. Department of Justice.

 •   Sadler, A. G., Booth, B. M., & Doebbeling, B. N. (2005). Gang and multiple rapes during military service: Health consequences and health care. Journal of the American Medical Women’s Association, 60(1), 33-41.

 •   Sedgwick, J. L. (2006). Criminal victimization in the United States, 2005 Statistical tables: National crime victimization survey. Washington, DC: U.S. Department of Justice, Bureau of Justice Statistics, NCJ 215244

 •   Stander, V.A., Merrill, L.L., Thomsen, C.J., Crouch, J.L., & Milner, J.S. (2008). Premilitary adult sexual assault victimization and perpetration in a navy recruit sample. Journal of Interpersonal Violence, 23(11), 1636-1653.

 •   Tjaden, P. & Thoennes, N. (2006). Extent, nature and consequences of rape victimization: Findings from the national violence against women survey. Washington, DC: National Institute of Justice.

 •   Turchik, J. A., Probst, D. R., Chau, M., Nigoff, A., & Gidycz, C. A. (2007). Factors predicting the type of tactics used to resist sexual assault: A prospective study of college women. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 75, 605-614.

 •   Zinzow, H.M. & Thompson, M. (2011). Barriers to reporting sexual victimization: Prevalence and correlates among undergraduate women. Journal of Aggression, Maltreatment, and Trauma, 20, 711-725.

http://www.oneinfourusa.org/statistics.php

 

 

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s